About me Despre mine

luni, 7 februarie 2011

'Under the Radar' Expozitie de pictura de Serban Savu

Under the Radar
Expozitie de pictura de Serban Savu
25 martie – 8 mai 2011

www.ealing.gov.uk/pmgalleryandhouse
Walpole Park
Mattock Lane
Ealing
London W5 5EQ

Imagineaza-ti ca te trezesti intr-o dimineata apartinand unei alte tari. Ceea ce s-a si intamplat, de fapt, unor milioane de oameni, la sfarsitul Razboiului Rece.
Dupa aproape 50 de ani in spatele Cortinei de Fier, acestia s-au trezit in 1989 intr-o lume radical noua, guvernata de cu totul alte valori si alt mod de viata. Aproape totul s-a schimbat: spatiul experientei, raza de actiune, planurile de vacanta si chiar cele de viata. Incercand sa dea sens haosului, oamenii au inceput sa construiasca o noua logica pentru viitor. Cum? Prin rutina coexistentei, a schimbului, a vietii cotidiene.

Expozitia Under the Radar portretizeaza chiar aceasta realitate: banalitatea fiecarei zile, fara eroism sau romantism, intr-o lume in care observatia de inalta frecventa arata ca adevarul este mai straniu decat fictiunea. Picturile lui Serban Savu reprezinta episoade independente ale unei naratiuni ample despre viata in Romania post-socialista: oameni la picnic in spatiile verzi dintre blocuri, femei la plaja si barbati pescuind in canale urbane, muncitori in statii de tren degradate sau pe santiere proaspete, prostituate asteptand pe marginea drumului, in mijlocul zilei. Toate sunt imagini imobile ale unor indivizi anonimi, in circumstante comune. Cenzura comunista ar fi aprobat, cu satisfactie, majoritatea lor, in timp ce Realismul Socialist ar fi corupt personajele, discreditandu-i pe unii si transformandu-i pe altii in eroi.

Scopul lui Savu este, insa, diferit: sa examineze si expuna istoriile nestiute ori mistificate, punctand rolul lor in constructia memoriei si a identitatii. Cine este ‘omul nou' al noii ordini globale? Sunt strazile, pietele publice, birourile si cafenelele noile spatii ale solidaritatii?
Prima expozitie solo a artistului intr-o institutie publica reflecta aceasta cautare, investigheaza invizibilul si dezvaluie tensiunile latente ale societatii romanesti.

Curatorii expozitiei Under the Radar sunt Simona Nastac si Matt Price. Expozitia este organizata in colaborare cu Institutul Cultural Roman din Londra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu